Oprichting

Tot 2007 beschikte de sterk groeiende gemeente Houten nog niet over een organisatie waar men terecht kon voor gratis juridisch advies. Dit was reden genoeg om een rechtswinkel op te richten. Op 30 oktober 2007 was het moment daar: de Stichting Rechtswinkel Houten was een feit! Vervolgens opende de Rechtswinkel Houten op 5 februari 2008 haar deuren voor het eerste spreekuur.

De oprichting van de Rechtswinkel Houten is mede mogelijk gemaakt door:

Werkwijze

De medewerkers van de Rechtswinkel Houten geven elke dinsdagavond gratis juridische hulp en uitleg. De Rechtswinkel werkt op afspraak. U kunt een afspraak voor het spreekuur maken door een mail te sturen naar info@rechtswinkelhouten.nl. Vermeld hierbij kort waar de vraag over gaat. Op deze manier kunnen onze medewerkers zich van tevoren in de vraag verdiepen om u van een goed advies te voorzien.

Bij binnenkomst wordt u door de baliemedewerker doorgestuurd naar een van onze spreekkamers, waar u zal worden geholpen door twee of drie van onze medewerkers. Wij proberen er altijd voor te zorgen dat u zal worden geholpen door minstens een medewerker die specialist is op het rechtsgebied waarop uw vraag ziet. Daar wij niet werken met een tijdslimiet krijgt u uitgebreid de tijd om uw vraag met onze medewerkers te bespreken. In beginsel zullen zij u ter plekke van een verkennend juridisch advies voorzien. Evenwel kan het voorkomen dat u wordt doorgestuurd naar een gespecialiseerde instantie of een advocaat. Wij kunnen u niet vertegenwoordigen in of buiten rechte.

Daarnaast kan u ons tijdens het spreekuur telefonisch bereiken. Indien u telefonisch contact met ons opneemt, zal onze baliemedewerker uw vraag kort aanhoren. Vervolgens zal hij of zij uw vraag bespreken met een collega en u diezelfde avond nog terugbellen.

Naast het wekelijkse spreekuur geven wij ook advies per e-mail, via info@rechtswinkelhouten.nl. Wij proberen e-mails zo snel mogelijk te beantwoorden en u te voorzien van een zo compleet mogelijk advies. Echter soms kan u geadviseerd worden om langs te komen op het spreekuur.

Corona

Gedurende de coronapandemie wijkt onze werkwijze af van onze gebruikelijke werkwijze. Het is afhankelijk van de maatregelen op welke manier wij u van advies voorzien.

In augustus houdt de Rechtswinkel een zomerstop. Per 1 september gaat de Rechtswinkel weer fysiek open. U kunt iedere dinsdag van 19:00 tot 20:30 uur langskomen. Maak vanaf dan uw afspraak via info@rechtswinkelhouten.nl. Vermeld daarbij of u corona gerelateerde klachten heeft en kort waarover uw vraag gaat.

Medewerkers

Het geven van gratis juridisch advies wordt mogelijk gemaakt door onze enthousiaste vrijwilligers. Zij hebben allen een juridische achtergrond; een gedeelte van hen zijn nog met hun rechtenstudie bezig en een gedeelte van hen zijn reeds afgestudeerd en werkzaam in de (juridische) praktijk. Desalniettemin zijn al onze medewerkers breed geschoold en kan u in beginsel voor al uw juridische vragen bij ons terecht.

Scholing

Aangezien de Rechtswinkel Houten de kwaliteit van haar dienstverlening graag hoog houdt organiseert zij regelmatig cursussen en workshops voor haar medewerkers. Doorgaans worden deze cursussen en workshops verzorgd door advocatenkantoren. Onze medewerkers worden momenteel regelmatig geschoold door: